Към средата на юни американското разузнаване е разполагало с информация, че

...
Към средата на юни американското разузнаване е разполагало с информация, че
Коментари Харесай

US разузнаването знаело за готвения от Пригожин бунт

Към средата на юни американското разузнаване е разполагало с информация, че водачът на Частната военна компания (ЧВК)  " Вагнер " Евгений Пригожин възнамерява въоръжена интервенция против високопоставени чиновници на съветската защита, оповестяват през днешния ден " Ню Йорк таймс ", Си Ен Ен и " Вашингтон пост ".

Според тях американските служби са имали данни, че Пригожин възнамерява въоръжени дейности против съветското министерство на защитата. За това на 21 юни са били известени Белия дом и Пентагона, а ден по-късно - осемте най-влиятелни сенатори и конгресмени в Съединени американски щати.

" Вашингтон пост " написа, че точното естество, цел и време на проектите на Пригожин не са били известни на американските служби, само че е „ имало задоволително сигнали “, с цел да осведомят управляващите за евентуалните проекти на водача на вагнеровци. Според източник на вестника през последните две седмици е имало „ огромна паника “ в американското държавно управление дали президентът Владимир Путин ще остане на власт и по какъв начин евентуална нестабилност на съветския режим може да повлияе на контрола върху съветския нуклеарен боеприпас. 

Американски и западни чиновници на разузнаването са забелязали, че Пригожин натрупа оръжия и муниции, настояват източници на Cи Ен Ен. 

Американското разузнаване е стигнало до извода, че основният мотив за метежа на Пригожин е дала заповедта на съветското министерство на защитата от 10 юни всички „ доброволчески “ формирования и наемници да подписват публични контракти с съветските въоръжени сили.

Това е предиздвикало украински военни представители да мислят все по-уверено, че Пригожин може да активизира силите си против Москва, е споделил украински източник пред " Вашингтон пост ". По думите му той не е знаел, че Съединени американски щати са дали такава информация на Украйна, а в украинските среди не знаели по кое време Пригожин ще реши да работи.

Според " Ню Йорк таймс " САЩ по няколко аргументи са решили да не разкриват авансово обществено данните от разузнаването, както при подготовката на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари 2023 година Страхували са се, че в случай че създадат това, Путин може да ги упрекна в образуване на държавен прелом и не са били заинтригувани да оказват помощ на Путин да избегне позорен удар вкъщи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР